Kirándulás a dinnyési Várparkba

A várbarát, ha már megverte a sors a történelem oly távoli évszázadaiban épített középkori várak iránti rajongással, akkor úgy van vele, hogy igyekszik minél többet felkeresni közülük. Elutazik messzi-messzi vidékekre, az immár leomló határokon túl is, ahol időt, pénzt és fáradságot nem sajnálva járja végig a legtöbbször már romba dőlt épületeket. Ahol egykoron alabárdos őrség tanyázott, ott most vadrózsa bokor virít, a földesúr palotája helyén csak nagy halom kőtörmelékre lel. Röviden szólva elég nehéz elképzelni, milyenek lehettek az ódon erősségek virágkorukban. Ha pedig a várbarát magával viszi a családját, kisebb gyermekeit akkor még nagyobb lelkesedés és magyarázó képesség kell, hogy megértsék az apróságok, ezek a kőkupacok réges-régen embereknek adtak biztonságos otthont. Mit tehet ilyenkor a várbarát?

A dinnyési várpark részlete
A dinnyési várpark részlete

A válasz nagyon egyszerű, fogni kell a kis családot és elvinni a Velencei-tó környékén fekvő Dinnyés községbe, ott is a Kossuth út 17. szám alatt található Várparkba. Mert annak honfiúi szívvel megáldott tulajdonosa, de nevezhetném akár a legtöbb várral bíró várúrnak is, szóval Alekszi Zoltánnak 2012 februárjában támadt az az ötlete, hogy saját kertjében nem paprikát és paradicsomot ültet, hanem középkori magyar várak makettjait építi meg. Az egyes épületek méretarányosak és hűen egykori építőmestereikhez, kőből és fából valók, mint az eredeti objektumok. A bejáratnál már egyedülálló szobor fogadja az érdeklődőt, Emese álmát öntötte formába a művész. Továbbsétálva az oszlopsor egyes tagjain a magyar történelem neves alakjai, vezérek, királyok és fejedelmek neve és tettei olvashatóak. A sétány körbe-körbe kanyarog, de formája, ha felreppennénk a levegőégbe, akkor a történelmi Magyarország alakját idézné fel. Ezen belül az egyes erődítmények még a saját égtájukon is állnak, tehát a várúr precízen kigondolt minden a nagy mű létrehozásakor. Mint már megjegyeztem a Várparkban kiválóan lehet a históriás időkre fogékonnyá tenni az ifjabb nemzedéket, ehhez a várak látványa mellett a minikardok és miniíjak használata is besegít. Bátran merem leírni, hogy a felnőtteknek és gyermekeknek is remek időtöltést és persze a magyar történelemmel kapcsolatos oktatóanyagot jelent a Várpark felkeresése.

A fotógaléria megtekintéséhez kattints ide! (a képek 4 másodpercenként automatikusan váltanak, a lejátszáshoz Adobe Flash Player szükséges!)

Végezetül szeretném megköszönni Alekszi Zoltánnak, a dinnyési Várpark urának, hogy meghívott birtokára, ahol a forró nyári napsütés mellé kiváló vendéglátást kaptunk. A várbaráti csoport tagjai bízvást megállapíthatták, ide még vissza kell jönniük, mert a várúr még sok további meglepetést tervez megalkotni.

Szöveg és képek: Szatmári Tamás,
Szerk.: Vígvári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tíz =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..