A Felső-magyarországi Várak Egyesületének közgyűlése

Az egyesület – melynek a Szádvárért Baráti Kör is tagja – tisztújító közgyűlését Horváth Jenő ügyvezető elnök 2014. július 11. napjára hívta össze Hollókőre a dr. Román András Látogatóházba. A közgyűlésen az SzBK is képviseltette magát.

A közgyűlés két részből állt. Az első részben az ügyvezető elnök előterjesztette a 2013. évre vonatkozó beszámolót, és pénzügyi mérleget, majd a 2014. évi működési és pénzügyi tervet. Ennek elfogadása után került sor a tisztújításra. A Felső-magyarországi Várak Egyesületének elnöke, Perényi Zsigmond más, fontos állami feladatai miatt nem vállalhatta tovább a tisztség ellátását, így a közgyűlés Perényi Jánost választotta az egyesület elnökéül, az elnökség többi tagját – Horváth Jenő ügyvezető elnököt (Füzér) és Szabó Csabát (Hollókő) – tisztségében megerősítette.

Horváth Jenő ügyvezető elnök tartja beszámolóját, mellette Szabó Csaba vezetőségi tag (Vaszlavik Mária képe)

A felügyelő bizottság feladatainak ellátására a közgyűlés határozata értelmében Paszternák István (Füzérradvány-Forster Központ), Berecz Mátyás (Eger) és Tarnóczi József (Ónod) kaptak megbízást a következő ciklusra.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

A közgyűlés második részében a résztvevőket Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a jelenleg Hollókőn zajló munkálatokról.

Kelecsényi Péter előadása (Vaszlavik Mária képe)

Aki most próbálja meg megközelíteni a Világörökség részét képező hollókői Ófalut, annak gyalogszerrel is nehéz a dolga. Az utcákon munkagépek dolgoznak, a kockaköveket felszedték, a közműveket felújították, új útburkolatot alakítanak ki. A vár sem látogatható, ott is szorgos munka folyik, a vár alatti parkolót is jó részt építési anyagok foglalják el.

A Világörökség részét képező hollókői Ófalu felújítása

Kelecsényi Péter előadása épp ennek a munkának a céljait ismertette szemléletesen, azt, hogy azok megvalósítása után – várhatóan 2015. húsvétján – a falu és a vár megújulva, a régi fényét idézve fogadhatja majd a látogatók tömegeit.

Ezután Kiss Gábor Iván a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. műemlékvédelmi vezető menedzserének előadása következett. Az előadó „Az MNV Zrt. és a várak” című előadásában elgondolkodtató kérdéseket vetett fel a várak állagmegóvásának, fenntarthatóságának, esetleges újjáépítésének kérdéseiről, az ehhez felhasználható anyagokról – nem utolsó sorban megvilágítva azt, hogyan viszonyul mindehhez a hazánkban sok vitát kiváltó Velencei Charta.

Előre bocsátva, hogy mindez szubjektív vélemény, e sorok írója mindennel csak egyet tudott érteni, ami az előadó megfogalmazott.

Kiss Gábor Iván előadása (Kovács Lajos képe)

A rendezvény a Muskátli Vendéglőben a négy évvel ezelőtt már tapasztalt vendégszeretetben ért véget, ahol – természetesen palóc ételeket kóstolva – kötetlen beszélgetés mellett múlattuk az időt.

Köszönet a Felső-magyarországi Várak Egyesületének és Hollókőnek a szíves vendéglátásért és a színvonalas program megszervezéséért!

Szöveg: Kovács Lajos
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 16 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..