Élménybeszámoló a XV. Vármentő Napokról, avagy egy vármentés története Szatmári Tamás fotóin keresztül.

A tizenötödik

A lakonikus cím arra utal, hogy immár a Szádvárért Baráti Kör a 15. alkalommal rendezte meg a Vármentő Napokat. Ez már gombócból is sok! De ha belegondolok, hogy hányszor kellett felkapaszkodnia a lelkes vármentő csapatnak a várromtól koronázott hegy fennsíkjára a szerszámokkal, hogy ott ádáz közelharcot vívhasson a természet zöld erőivel.

Ez már a XV. Vármentő Napok volt :)

Összeszámolni lehetetlen, mennyi metszőolló vágást tettünk a sarjakon, hányszor csapott le a machete a szemtelenül burjánzó bokrokra, hány órán keresztül zúgtak a motoros fűkaszák. Mindezt azért, hogy szeretett Szádvárunknak a viharos történelmi időktől meggyötört kőfalai jól láthatóak legyenek, területét még a rövidnadrágos kirándulók is meg tudják hódítani. Erről a célról írva, nem mondtam újdonságot. Ezt vállaltuk be 2006 őszén, ezért utazunk országunk messzi tájékairól rendszeresen ide. De most hazatérve és leülve a csendesen zúgó számítógép monitorja elé, végigpergetem az elkészített fotók sorát.

Mesélnek a képek I.

Nem csak a munkánk gyümölcsét, a „tiszta várudvar – rendes várbarátok” szlogen ugrik be az eszembe, hanem a hosszú esztendők alatt begyűjtött barátságok is. Hiszen kibújva a NET virtuális ismeretlenségéből akkor 2006-ban rácsodálkozhattunk egymásra az első, napjainkra legendává fokozódott estén. Azóta a vármentők tábora hol gyarapodott, hol morzsolódott. De jómagam mindenkinek nagy örömmel csaptam a kezébe, ha vette a fáradságot és pénzt, időt és energiát nem sajnálva felkapaszkodott velem Szádvárba. Most különös aktualitását adta a vármentésnek, hogy egy világszínvonalú műszer – a lézerszkenner – előtt kellett megtisztítani a történelmi emlékhelyet. Hogy majd az általa kapott digitális pontok milliárdjaiból a szakemberek terveket kovácsoljanak a várrom megóvására. Így válik a legmodernebb technika a segítőnkké a múlt néma tanújának megóvásában. Végezetül megköszönném mindenkinek a segítségét a vármentésben.

Mesélnek a képek II.

.

Mesélnek a képek III.

Viszlát jövőre is Szádvárban!

Szöveg és fotók: Szatmári Tamás
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + kilenc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..