A Castrum Bene Egyesület 2013-as vándorgyűlése Erdélyben

A magyarországi várkutatókat egybegyűjtő Castrum Bene Egyesület idén májusban történetében eddig még példa nélküli tettre vállalkozott, mivel elhatározta, hogy átlépi az országhatárt. Elfogadta a romániai, pontosabban erdélyi Maros Megyei Múzeum meghívását. Mivel a szervezést már a zord télben megkezdték, az indulás napjára mindenki tisztában volt a teendőkkel. Így mind a budapesti buszra szállás, mind a különböző költségek befizetése rendben megtörtént. Ugyanez már nem mondható el az időjárásról, mivel a természet eme öt napon sok esetben fordította el szebbik arcát a lelkes csapattól. Így vált nélkülözhetetlen útitársunkká az esőkabát, amit a vadregényes erdélyi hegyek között sűrűn kellett magunkra ölteni.

A résztvevők gyülekezése Budapesten

Igyekszem lényegre törően felsorolni az erdélyi utazás során felkeresett műemlékeket: odafelé útközben Sebesvár, Szászkézden az erődtemplom és a parasztvár, Kőhalom vára, Küküllőváron a várkastély és a református templom, Gógánvára, Földvár, Szászbogács erődtemploma, Marosvásárhely vára, Görgényszentimre vára és kastélya, a székelyudvarhelyi Csonkavár és a Jézus Szíve kápolna, a nyárádszentlászlói református templom, a marosvécsi várkastély és végül hazafelé a radnóti várkastély. Tehát nyugodtan leírhatom, hogy számos erdélyi műemléket ismerhettek meg a résztvevők különböző mélységig.

Pillanatképek a kirándulásokról

Ugyanezt a sokszínűséget szerették volna elérni a szervezők a konferencia előadásai során is. Hiszen az előzetesen beharangozott tanulmányok széles palettában mutatták volna be az Erdély területén a régi időkben létesített objektumokat. De sajnos itt kell megemlítenem, az esős időjárás melletti második negatívumot. Vagyis, hogy a felkért előadók jelentős százaléka nem jelent meg, így mondandójuk nem jutott el a székeket elfoglaló érdeklődőkhöz. Szerencsére hiányukat a megjelent felszólalók pótolni tudták, így a szokásos 20 perces beszámolók sokszor 50 percnyire felduzzadhattak. De ezt nem éreztük terhesnek, hiszen mindannyiunk érdeklődési területét a műemlékek, azon belül is főként a középkori várak jelentik.

Az előadásokra várva

Szállásunkat az utolsó este kivételével a Nyárádszentlászló községben kialakított Panzió faházai jelentették. Itt történtek az étkezések és az előadások is.

A résztvevők kényelmes szállásai a faházakban

Szöveg és fotók: Szatmári Tamás
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..