TIÉD A VÁR! – Toborzó az V. Vármentő Hétre

Kedves Szád-Várbarát!

Az ide évben 2012. augusztus 6-12. között tervezzük folytatni Szádvár tavaly megkezdett régészeti kutatását. Az ásatási munkákhoz várunk lelkes, kitartó embereket. A tervezett 6-7 kutatóárokhoz naponta legalább 15-20 fő részvételére számítunk. Kevesebb létszámmal is tudunk dolgozni, de ebben az esetben kevesebbet ismerhetünk meg Szádvár múltjából. Nagyobb létszám esetén persze növelni is tudjuk az ásatási terület nagyságát. Kutatni van hely bőven.

Tiéd a vár! V. Vármentő Hét Szádváron, 2012. augusztus 6-12-ig

Nagyjából két munkatípus jöhet szóba idén nyáron is: egyrészt finomabb, lassabb, aprólékosabb kutató munka (itt a múzeumi munkatársak közvetlen irányításával kell dolgozni), míg a többi helyen a hét első felében nehezebb, köves omladékban kell majd lefelé haladni. Ezt követően kerülhet sor az omladék alatt heverő padlók, falak, épületek, kapuzatok stb. aprólékosabb feltárására.

Az idei évi kutatási programot a tavalyi évben a külső várban megkezdett munkához terveztük igazítani. Azaz kutatnánk, a főkapu helyén a Lisztes bástya felöli oldalban, a Lisztes bástya melletti kapu másik oldalában, megvizsgálnánk a 8. árokban talált fal/kályha folytatását, több szelvénnyel keresnénk a többi kemencét a Német bástya előterében, egy hosszú árokkal folytatnánk a Csiga épületének kutatását.

Mindezek alapján, aki tud a következő szerszámok közül hozzon magával:
– munkáskesztyű,
– ásó, lapát, csákány, kapa
– reszelő- feszítővas
– balta, metszőolló, ágvágó,
– erősebb spakli, szenes vagy kerti kislapát,
– egyenes élű horoló, kaparó,
– ecset, kisebb méretű cirokseprű.

Indulás (hétfő kivételével) minden reggel 7.30-kor a Szalamandra-turistaház elől, munka befejezése délután 15.30.

Tízórai délelőtt 10.00-kor (15 perc), ebéd 12.00-12.30-ig, hőség szünet 14.00-14.15-ig. Kérünk mindenkit, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízről, kalapról, kendőről gondoskodjon magának. Muszáj tartanunk magunkat ezekhez a szabályokhoz, hogy ha eredményes és színvonalas munkát akarunk bemutatni. Ezért az időpontok betartását kérnénk mindenkitől.

Kérlek benneteket, hogy legkésőbb 2012. június 1-ig, ezen az email címen (kapcsolat@szadvar.hu) jelentkezzetek.

Szeretettel várunk mindenkit, hisz TIÉD A VÁR!

Szádvárért Baráti Kör
+36-30-662-2290

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..