Országos rendezvény résztvevői a várban

Országos rendezvény résztvevői a várban
( GYOT – 2010. )

„Nagy megtiszteltetés érte Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, ezen belül is a történelmi Gömör-Tornai-karszt vidékét. A Nemzetközi Természetbarát Szövetség az „Év Vidéke 2010-2011.” rendezvénysorozatának helyszínéül az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt tájegységet választotta. Emellett a Magyar Természetbarát Szövetség is itt tartja országos gyalogtúra találkozóját.” Ezekkel a sorokkal indította a XVII. Gyalogtúrázók Országos Találkozójának (GYOT) bevezetőjét dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Az országos szövetség minden év pünkösdjén tartja ezt a rendezvény mindig más-más helyszínen. Az idei év rendezési jogát Aggteleken a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület (KTE) kapta meg.

A túrák programjának összeállítására fél év állt a kazincbarcikaiak rendelkezésére. Ennek során gyalogos és buszos, az országhatáron átnyúló túra-útvonalakat kellett összeállítani, majd ezeket meghirdetni a tavasszal megjelent tájékoztató anyagokban.

A szervezők legnagyobb örömömre a Szögliget-Szádvár-Derenk útvonalat felvették a gyalogos programok közé. Ezután megkezdődött a bejárás, a helyi programok egyeztetése, a túravezetők kiválasztása. Ez utóbbi feladatot Pokó József és Pogány Mária (a KTE túravezetői) kapták meg. A túrák május 22-én és 23-án voltak.

A résztvevőket az Aggtelekről induló busz szedte össze, melynek végállomása Szögliget, a Szalamandra turistaház volt. Innen a csúszós terep miatt nem szemből foglalták el Szádvárt, hanem a Csiga felől, a lankásabb hátsó úton. Az időjárás okozta kellemetlenségért mindenkit kárpótolt a várból nyíló kilátás. A rövid ismertető után mindenki kapott egy írásos anyagot és alaprajzot az erődítményről (Szatmári Tamás munkája), és a továbbiakban kedve szerint barangolhatott. Ezután az országos kék jelzésen lecsurgott a csapat Derenk romtelepülésre, a magyarországi lengyelség emlékhelyére. Itt a temetőt, a kápolnát és az iskolát tekintették meg. Az iskolában háromnyelvű tablók mutatják be az egykori lengyel település életét, történelmét. A vas feszületnél ellenőrizték az országos kék túra pecsétjét. Helyén volt!

A csoport ezek után gyalogosan közelítette meg Szögliget települést. Először Pista bácsi tájházába néztek be. Duber István szülőházában hozott létre tájházat, melyet mindenki által nagy figyelemmel kísérve mutatott be. A hűs diófa alatti pihenő alkalmat nyújtott a házigazda saját főzésű pálinkájának a megkóstolására is. Pista bácsi mindig jó szívvel kínálja, nem lehet visszautasítani!

A következőkben a református, majd a katolikus templom megtekintése következett. Ezek is érdekesek, a katolikus a várral egy időben – a XIII. században épült – társa kicsit később, a XVIII. században. Mindegyik karbantartott, szép, tiszta, jó bennük pár percig megpihenni.

A túra következő állomása az önkormányzati tájház volt, amely egy, a XX. század elején épült módos gazda házát mutatja be. A ház udvarán van elhelyezve Béres Sándor túratársunk makettje, amely Szádvárt mutatja be fénykorában. A túra a pár méterre lévő Vadkan sörözőben ért végett, ahol a busz megérkezéséig többféleképen lehetett eltölteni az időt. Sajnos a tartós esőzés a Majorba tervezett rendezvényeket (íjászverseny, népművészeti- és fotókiállítás, helyi finomságok és egyebek) elmosta. No, nem baj, majd legközelebb mindenki bepótolhatja!

További nyári  programok:
– Derenki búcsú: július 25-én, 11 órakor a kápolnánál;
– Szádvár Nyári Vármunka: augusztus 2-8 között. Bázis a Szalamandrában. Gyere Te is!!

Képek: Pogány Mária, Szöveg: Fekete Dénes, Szerk.: Vígvári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + hét =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..