A bódvaszilasi tájház avatása

A Tornanádaska irányába Bódvaszilason áthaladók már évek óta felfigyelhettek a szépen rendezett település kezdetétől nem messze, az út bal oldalán található évszázados, egyre szépülő házra. 2010. május 8. napján, egy esőre hajló délutánon nagy számban gyűltek össze a Bódvaszilasért Baráti Kör tagjai, a különböző meghívottak és a helybeli polgárok, hogy tanúi legyenek a Szilasi Tájház ünnepélyes felavatásának.

Szilasi tájház

A rendezvényen a Szádvárért Baráti Kör is képviseltette magát, nem csak azért, mert magáénak vallja Szádvár környezetének hagyományait, hanem mert a Tájház létrehozója, Koleszár Krisztián egyesületünk alapító tagja. Koleszár Krisztián már hosszabb ideje tanulmányozza a hajdani Torna megye történelmét, gyűjti kulturális és tárgyi emlékeit, erről tanúskodnak a tolla alól kikerült írások, a készített fényképek, és mostantól – eddigi tevékenysége megkoronázásaként – a szülei és nagyszülei segítségével – régi fényében helyreállított ház, a benne megtekinthető helytörténeti gyűjteménnyel.

Koleszár Krisztián vendégei körében

Az ünnepi műsort Demény Rózsa, a Magyar Televízió munkatársa vezette, az avató beszédet Szablyár Péter, a Magyar Tájházak Szövetségének titkára tartotta, majd Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatója – új oldaláról bemutatkozva – előadta Kalász László: Hazám című költeményét. Ezt követően Laki-Lukács László helytörténeti kutató nyitotta meg az „In memoriam Szilas” kiállítást. A műsort Váraljai Réka és Dobos Péter által előadott zeneművek foglalták keretbe.

Szablyár Péter
Laki-Lukács László
"In memoriam Szilas"
Váraljai Réka és Dobos Péter

A közönség ezután megtekinthette a kiállítást, az épület vendégfogadásra is alkalmassá tett más helyiségeit, nem hagyva ki a tágas portán kialakított gyümölcsöst sem, melyben a környék hagyományos, szinte már feledésbe merült gyümölcsfa-csemetéi sorakoznak. A rendezvény az udvaron felállított asztaloknál állófogadással zárult.

Tájház belső

Gratulálunk Krisztiánnak, a családnak és minden segítőnek, sok sikert kívánva további munkájukhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − kilenc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..