Eredeti, Szádvárat ábrázoló rézkarccal gyarapodtunk!

Az elmúlt évben a Szádvárért Baráti Kör egy 1686-ban kiadott, Szádvárt (Sadtwaer), illetve Szatmár (Sacmar) várát ábrázoló rézkarccal gyarapodott, amelynek megvásárlását tagjaink, Bőle György, Sipos Sándor, valamint Szatmári Tamás adományai, illetve az Antikkönyv.hu Kft. által biztosított egyedi kedvezmény tette lehetővé.


Az Amszterdamban kiadott rézkarcot a kor elismert rézmetszője, illetve festőművésze a flamand Gaspar Bouttats (1640-1695) készítette, akit a törökök ellen vívott háborúk és a magyarok küzdelme inspirált számos, magyar várat, illetve várost ábrázoló metszet elkészítésére. A metszetsorozatot, amelyet holland nyelvű feliratokkal láttak el a Korte Beschryvinghe, ende Aenwysinghe der Plaetse in Desfn Boeck című kiadványában jelentette meg Jacobus Peeters metsző közreműködésével.

Terveink szerint a rézkarcot azon kiállítás keretei között szeretnénk az érdeklődők elé tárni, amelyen a tavaly előkerült régészeti leletek, közöttük az alábbi, igen szép cserépkályhaelem is bemutatásra kerül, a Podmaniczky-díjjal egyetemben.

Bencze Zsolt felvétele

Amennyiben Ön is hozzá kíván járulni további metszetek megvásárlásához, úgy felajánlását az OTP-11734152-20030982 számlaszámra tudja megtenni.

A felajánlásokért ezúttal is köszönetünket fejezzük ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizenkilenc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..