Szádalmási Kemencés Napok

Fekete Dénes képes beszámolója.

2009. november 13-15 között a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület a Szögligeti Szalamandra turistaházban Túravezetői munkaértekezletet és egyesületi találkozót szervezet. Természetesen a megbeszélések sötétedés után voltak, napközben pedig egyfolytában túra, túra, és még egyszer túra.

A pénteki nap folyamán a következő túraútvonalat jártuk be: Szalamandra turistaház – Szádvár – Derenk – Csempész barlang – Szalamandra turistaház. (Túravezető: Fekete Dénes) A piros jelzésen – tehát a csiga felől – kezdtük ostromolni a ködfelhőbe burkolódzott várat. A rövidtávon mintegy 120 méteres szintkülönbség leküzdése nem kis teljesítmény volt.  Néha a „terep fokozat” is kevés volt, és a vontatókötelet kellett bevetni, de a déli harangszó, verőfényes napsütés, a szép kilátás a Ménes völgyre kárpótolt bennünket.

Útban a várba a "Csiga" felől
Útban a várba a “Csiga” felől
Fent a várban
Fent a várban

Indultunk tovább, Vidomajpuszta – Országhatár – Csempész barlang. No, ez utóbbival baj volt, mert a térkép szerinti helyen nem találtuk. Szétszóródva fél óra alatt előkerült. Lámpát elő, le a mélybe! Nem nagy barlang, de megérte leereszkedni. Miután felszínre kerültünk igen csak szedni kellett a lábunkat, hogy ne sötétedjen ránk.

            Szombaton reggel kilenc órára megjöttek a Nyíregyházi Főiskolások. Az előző napi útvonal Szádalmással került kibővítésre, ahol éppen többnapos rendezvény volt. A szlovák ALMA Hagyományőrző Egyesület hirdette meg a Kemencés Napok című rendezvényt a GRANARIUM pincébe. A benevezett csapatok kemencében főtt, illetve sült ételeket készítettek. Volt itt töltött káposzta, kacsasült, csülök, pogácsa, kalács, kenyér. Evés előtt pálinkák, evés után pedig zamatos hazai borok kerültek kínálásra. A pince előtti kirakodó vásárban mindenki kedvére válogathatott, beszerezhette a vásárfiát. A jó hangulatot napközben lakodalmas nótákat játszó zenekar biztosította, estére pedig megjött a helyi cigánybanda. Ekkor már sokan táncra perdültek.

Megjöttek a főiskolások
Megjöttek a főiskolások
Vásári forgatag Szádalmáson
Vásári forgatag Szádalmáson

Nehéz volt a zsűri dolga, de egyik csapat sem ment el díj nélkül. Csülkös kenyerével Miliczki Imréné, szögligeti sütőasszony különdíjat nyert. Hát még ilyet nem ettem!

Valami készül már odabent...
Valami készül már odabent…
A pinceben
A pincében
Elkészült Jusztina csülkös kenyere
Elkészült Jusztina csülkös kenyere

Szombat este a Gyalogosok Országos Találkozójának programját pontosítottuk, melyet ez az egyesület rendez 2010. május 21-24 között Aggteleken. A legnagyobb vitát a találkozó logójának megtervezése váltotta ki, ami még az óta is tervezés alatt van. A diétás palócleves elfogyasztása előtt még a társulat jövő évi túratervét egyeztettük.

Este havazott, hajnalban már szakadt az eső. „B” terv, irány Pista bácsi tájháza Szögligeten, majd Bódvarákón a Rákóczi Barlang. Rajtunk az időjárás nem fog ki!

Hát ez a hétvége is eltelt nagy nehezen.

Szöveg és kép: Fekete Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..