Beszedték a szádvári tizedet

Programokban bővelkedő hétvége volt nemrég a szádalmási Esterházy-pincénél. A hajdani szádvári váruradalomhoz tartozó Szádalmáson (Jablonov nad Turnou) már évek óta eredményesen működő Alma hagyományőrző egyesület 2009. szeptember 26-án rendezte meg itt az I. Tizedbeszedő Fesztivált.

Szögligetiek tizede
Szögligetiek tizede


A ragyogó kora őszi napsütésben, felhőtlen ég alatt délelőtt tíz órakor a községet kikiáltók járták be, majd a tizedbeszedő prefektus ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált. A tizedet beszolgáltatók között a határ másik oldaláról szekéren érkező szögligetiek is jelen voltak. A sok tréfával fűszerezett jó hangulatú beszolgáltatási ceremónia a tizednek a pincébe történő beszállításával zárult.

Színes forgatag a fesztiválon
Színes forgatag a fesztiválon
Szögligetiek várnak a tizedbeszolgátatásra
Szögligetiek várnak a tizedbeszolgátatásra
Tized beszedése a pince előtt
Tized beszedése a pince előtt

Időközben a felállított sátrakban kezdődött a kirakodóvásár, a színpad előtt helyet foglalók folyamatosan színielőadásokat, tánc- és énekműsorokat tekinthettek meg. A lovas bandérium látványos bemutatója, a szüreti szokások, a lekvár-főzés bemutatása, és más programpontok szintén nagy sikert arattak a mind Szlovákiából, mind Magyarországról szép számban érkezett közönség körében.

Lovas bandérium látványos bemutatója
Lovas bandérium látványos bemutatója

A hangulatot a nagy számban felvonuló borászok termékeinek kóstolása is kellőképpen emelte. A mulatság a késő estébe nyúlt, és a részt vevők azzal a meggyőződéssel tértek haza, hogy egy hagyomány megteremtésénél lehettek jelen.

A fesztiválon Szádvárért Baráti Kör is képviseltette magát, melynek során vetítéssel egybekötött előadással mutattuk be és népszerűsítettük céljainkat, törekvéseinket, eredményeinket.

Prezentáció
Prezentáció

Köszönetünket fejezzük ki a szervezőknek a megtisztelő meghívásért – mely egy gyümölcsöző együttműködés újabb állomása – és szeretettel várjuk őket az októberi Vármentő Napokra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizennyolc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..