Kós Károly-díj

A 2009. évben elnyert Podmaniczky-díj után idén ismét rangos elismerésben részesült a – jövőre ötödik születésnapját ünneplő – Szádvárért Baráti Kör.

A Magyar Köztársaság belügyminisztere 2010. december 16. napján a Duna Palotában megrendezett ünnepi fogadáson Kós Károly-díjat adományozott egyesületünknek.

Kós Károly emlékérem


Az 1999-ben alapított díj a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek és közösségek elismerésére szolgál. A díjat minden évben – az erdélyi népművészet és a történelmi magyar, különös tekintettel a kalotaszegi népi építészeti emlékek motívumait felhasználó – alkotó, Kós Károly (1883-1977) születésnapján kerül átadásra. Az elismerésben, amely mellé pénzjutalom is jár, évente három természetes személy, illetve és három szervezet vagy munkacsoport részesülhet.

A díj adományozásáról, amelyre idén egyéni kategóriában 14, közösségi kategóriában pedig 8 javaslat érkezett – az előzetes szakmai értékelés után – a belügyminiszter döntött, melynek értelmében
– egyéni kategóriában: Harsányi Attila, Pintér Tamás, illetve Papp József, míg
– közösségi kategóriában: a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, a Régi-új Magyar Építőművészet című folyóirat szerkesztősége, valamint egyesületünk részesült elismerésben.

A díjat a belügyminiszter megbízásából dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár adta át egyesületünk elnökének, Tomatás Tímeának.

Az elismerésért köszönetünket fejezzük ki Tagjaink, Partnereink, illetőleg Támogatóink irányába határon innen és túl! Bízunk benne, hogy a 2006-ban megkezdett munka eredményeként Szádvár romjait megóvhatjuk a jövő generációk számára és egyúttal baráti közösséget építhetünk ki az épített kulturális örökségünkért tenni akaró önkéntesek között!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..