Programok

Szádvárra hívunk, hogy közösen fedezzük fel Magyarország egyik legnagyobb területű várának titkait!

Gyere velünk,  csatlakozz hozzánk! Rád vár Szádvár! Tiéd is a Vár!

VÁRMENTŐ NAPOK

Egyesületünk legfontosabb, immár hagyománnyá vált programja, melyre minden év tavaszán és őszén – általában márciusban és októberben – kerül sor. A tagságon kívül a közös munkában részt vesznek Partnereink, az ország minden területéről, illetve a határ túloldaláról érkező önkéntesek, valamint a hivatalos szervek képviselői.

A kétnapos rendezvényen a visszajárók újra átélhetik mindazokat az élményeket, melyek miatt rendszeresen felkeresik Szögligetet. Ha valaki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy szeretné megismerni a Szádvárért Baráti Kört és segíteni munkánkat, akkor erre itt az alkalom!

A megérkezés izgalma, reggel a várba vezető kaptató legyűrése, vállon a szerszámokkal, a várfalak közt egész nap végzett közös munka, az esti beszélgetések kiszakítanak a hétköznapokból, és módot adnak arra, hogy ilyen formában is hozzájáruljunk kulturális örökségünk, Szádvár megmentéséhez.

Az idei, XXVI. Vármentő Napokat 2019. március 14-16 között tartottuk meg. A program rendben lezajlott.

2019. októberében a XXVII. Vármentő Napokat rendezzük meg, október 25. és 26-án. A részletek ide kattintva érhetőek el.

Újra vár rád Szádvár! Fedezd fel munkád eredményét, gyönyörködj benne!

NYÁRI VÁRMENTŐ HÉT

2019 nyarán a Szádvári napok – a Bebekek nyomában rendezvényt szerveztük meg, a részletek itt olvashatóak.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Az összeurópai kezdeményezés hatására immár hazánkban is évtizedes hagyománnyá vált a minden év szeptemberének harmadik hétvégéjére időzített rendezvénysorozat, melynek célja a kulturális örökséget jelentő épületek megnyitása és megismertetése a nagyközönséggel.

Egyesületünk – megalakulását követően röviddel – már 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szádvárhoz ellátogatni kívánókat a túra kiindulópontjának számító Szalamandra-háztól a várig kalauzoljuk, megismertetve őket a tanösvény természeti értékeivel, magával a várral, illetve tevékenységünk főbb területeivel. Az utóbbi pár évben ez szünetelt, 2019-ben fontolóra vettük az újbóli csatlakozást.

Kön

Összeállította: dr. Kovács Lajos