Programok

Szádvárra hívunk, hogy közösen fedezzük fel Magyarország egyik legnagyobb területű várának titkait!

Gyere velünk,  csatlakozz hozzánk! Rád vár Szádvár! Tiéd is a Vár!

VÁRMENTŐ NAPOK

Egyesületünk legfontosabb, immár hagyománnyá vált programja, melyre minden év tavaszán és őszén – általában márciusban és októberben – kerül sor. A tagságon kívül a közös munkában részt vesznek Partnereink, az ország minden területéről, illetve a határ túloldaláról érkező önkéntesek, valamint a hivatalos szervek képviselői.

A kétnapos rendezvényen a visszajárók újra átélhetik mindazokat az élményeket, melyek miatt rendszeresen felkeresik Szögligetet. Ha valaki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy szeretné megismerni a Szádvárért Baráti Kört és segíteni munkánkat, akkor erre itt az alkalom!

A megérkezés izgalma, reggel a várba vezető kaptató legyűrése, vállon a szerszámokkal, a várfalak közt egész nap végzett közös munka, az esti beszélgetések kiszakítanak a hétköznapokból, és módot adnak arra, hogy ilyen formában is hozzájáruljunk kulturális örökségünk, Szádvár megmentéséhez.

Tavaly, a 2017-es tavaszi, immáron a XXII. Vármentő Napok keretein belül megemlékeztünk várjáték keretében Szádvár ostromának 450. évfordulójáról, tisztelegve Patóchy Zsófia és az általa vezetett védősereg hősiessége előtt. Ilyen nagyszabású rendezvény az idén nem várható.

Az idei, XXIV. Vármentő Napokat 2018. március 16-17 – én tartottuk meg. A program rendben, de sajnos nem sikeresen zajlott le.

2018. októberében a XXV. Vármentő Napokat rendeztük meg,nagyon sok, mintegy 70-en résztvevővel it is köszönjük a hildes csapat és Fürjes tanár úr munkáját! A részletekről itt olvashatsz!

2019-ben a szokott időpontokban szeretnénk megtartani a vármentő napokat és a vármentő hetet is. A Várprogram munkálatai miatt ezek időpontja és jellege még egyeztetést igényel. Amint az időpontok és az elvégzendő munka biztossá válik, úgy természetesen azt közöljük.

Újra vár rád Szádvár! Fedezd fel munkád eredményét, gyönyörködj benne!

NYÁRI VÁRMENTŐ HÉT

A 2008 augusztusában megkezdődött előkészítő munkákat követően – szorosan együttműködve régész és építész szakemberekkel – évente folyamatosan sikerült a vár egy- egy különösen veszélyeztetett szakaszát megóvni a további romlástól, egyben az odalátogatók számára láthatóbbá, szemléletesebbé tenni. 2010-ben pedig elkezdődött a mindenki által várt régészeti kutatás, mely – régész irányításával és felügyeletével – az amatőrök számára is lehetővé teszi egy héten keresztül a kutatás, a „kincskeresés” izgalmát, a várra vonatkozó régészeti adatok bővítését. E tevékenység 2018-ben is folytatódott,

A XI. Nyári Vármentő Hetet

2018. július 30. – augusztus 4. között tartottuk meg.

Tagtársunk beszámolóját ajánljuk figyelmetekbe.


KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Az összeurópai kezdeményezés hatására immár hazánkban is évtizedes hagyománnyá vált a minden év szeptemberének harmadik hétvégéjére időzített rendezvénysorozat, melynek célja a kulturális örökséget jelentő épületek megnyitása és megismertetése a nagyközönséggel.

Egyesületünk – megalakulását követően röviddel – már 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szádvárhoz ellátogatni kívánókat a túra kiindulópontjának számító Szalamandra-háztól a várig kalauzoljuk, megismertetve őket a tanösvény természeti értékeivel, magával a várral, illetve tevékenységünk főbb területeivel.

Kön
Az idei évben a rendezvényen nem vettünk részt, logisztikai okokból. Reméljük jövőre ismét be tudunk kapcsolódni az egyébként nemes kezdeményezésbe.

Összeállította: dr. Kovács Lajos