Programok

Szádvárra hívunk, hogy közösen fedezzük fel Magyarország egyik legnagyobb területű várának titkait!
Gyere velünk,  csatlakozz hozzánk! Rád vár Szádvár! Tiéd is a Vár!

VÁRMENTŐ NAPOK

Egyesületünk legfontosabb, immár hagyománnyá vált programja, melyre minden év tavaszán és őszén – általában márciusban és októberben – kerül sor. A tagságon kívül a közös munkában részt vesznek Partnereink, az ország minden területéről, illetve a határ túloldaláról érkező önkéntesek, valamint a hivatalos szervek képviselői.

A kétnapos rendezvényen a visszajárók újra átélhetik mindazokat az élményeket, melyek miatt rendszeresen felkeresik Szögligetet. Ha valaki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy szeretné megismerni a Szádvárért Baráti Kört és segíteni munkánkat, akkor erre itt az alkalom!

A megérkezés izgalma, reggel a várba vezető kaptató legyűrése, vállon a szerszámokkal, a várfalak közt egész nap végzett közös munka, az esti beszélgetések kiszakítanak a hétköznapokból, és módot adnak arra, hogy ilyen formában is hozzájáruljunk kulturális örökségünk, Szádvár megmentéséhez.

Terveink szerint a 2017-es tavaszi, immáron a XXII. Vármentő Napok keretein belül megemlékezünk várjáték keretében Szádvár ostromának 450. évfordulójáról, tisztelegve Patóchy Zsófia és az általa vezetett védősereg hősiessége előtt. 

A Vármentő Napok tervezett időpontja: 2017. március 11-14.
Az Emléknap tervezett időpontja: 2017. március 12.

A rendezvény megvalósult, beszámolóink itt és itt olvashatóak. Mindent dokumentáltunk facebook oldalunkon is!

Várhatóan 2017. októberében, a 21-23-i hétvégén a XXII. Vármentő Napokat rendezzük meg, szeretettel várunk mindenkit, akinek ez alatt a 11 év alatt hosszabb-rövidebb ideig élete fontos része volt a vár.

Újra vár rád Szádvár! Fedezd fel munkád eredményét, gyönyörködj benne!


NYÁRI VÁRMENTŐ HÉT

A 2008 augusztusában megkezdődött előkészítő munkákat követően – szorosan együttműködve régész és építész szakemberekkel – évente folyamatosan sikerült a vár egy- egy különösen veszélyeztetett szakaszát megóvni a további romlástól, egyben az odalátogatók számára láthatóbbá, szemléletesebbé tenni. 2010-ben pedig elkezdődött a mindenki által várt régészeti kutatás, mely – régész irányításával és felügyeletével – az amatőrök számára is lehetővé teszi egy héten keresztül a kutatás, a „kincskeresés” izgalmát, a várra vonatkozó régészeti adatok bővítését. E tevékenység 2015-ben is folytatódott,

A X. Nyári Vármentő Hetet

2017. július 31. – augusztus 5. között

tervezzük megrendezni.

A program rendben és sikeresen lezajlott, beszámoló: X. Vármentő Hét .


KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Az összeurópai kezdeményezés hatására immár hazánkban is évtizedes hagyománnyá vált a minden év szeptemberének harmadik hétvégéjére időzített rendezvénysorozat, melynek célja a kulturális örökséget jelentő épületek megnyitása és megismertetése a nagyközönséggel.

Egyesületünk – megalakulását követően – már 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szádvárhoz ellátogatni kívánókat a túra kiindulópontjának számító Szalamandra-háztól a várig kalauzoljuk, megismertetve őket a tanösvény természeti értékeivel, magával a várral, illetve tevékenységünk főbb területeivel.

Kön

Összeállította: dr. Kovács LajosHozzászólások
Programok — 4 hozzászólás
 1. Meglehetősen irritál, csípi a szememet és a lelkivilágomat az uniós sárgacsillagos kék logó.
  Magyar címer hol marad? Személy szerint engem az is felháborít amikor ki van írva egy település behajtójánál hogy “európai falu”.
  Én magyar vagyok, magyar hazafi, és nem “európai” vagy “világpolgár.” Az Isten mentse meg Magyarországot ettől a furcsa értékrenddel bíró, valójában Istentagadó és sátánista nemzetközi bűnszervezettől melynek szemében véres rongy és legfőbb bűn a nacionalizmus, közellenség a hazáját nemzetét szerető nemzettudattal megáldott becsületes ember.
  Magyar műemlékek megóvása magyar feladat kellene hogy legyen, és lehetne is ha nem szipolyoznák különféle uniók az országot! Azt is mondhatnám; először szerezzük vissza Magyarországot hogy jobb idők jöjjenek el. Szádvár története a magyar történelem része, nyugatnak akkor sem fájt a magyar bánat a magyar sors csak hasznot húzott belőle akár csak most !
  Végezetül pedig azért írtam nektek mert ezt a vidéket és a várat már hosszú évek óta ismerem és látogatom. Én már akkor ide jártam amikor a baráti körötök még gondolatban sem létezett és még a Szalamandra ház sem üzemelt. Egyszerűen csak a patakparton sátoroztam és élveztem a táj szépségét és őszintén szólva néptelenségét érintetlenségét a maga természetes és gyönyörű vadságában. A szívemhez nőtt tehát mindez és ez volt az oka hogy felfigyeltem rátok. Kik is azok akiket szintén megejtett ez a paradicsom. Úgy gondolkoznak mint én, és szeretik a magyar történelmet úgy ahogyan én? Őszintén remélem!
  Tisztelettel : M.I.

 2. Én sem rajongok az EU-ért különösebben, de azért azt el kell ismerni, hogy számos magyar kulturális örökség felújításához járult hozzá támogatásával (vagyis inkább az eu – polgárok adójával).
  Szádváron kétszer jártam, egyszer a 90-es évek végén, legutóbb az idén szeptemberben, és minden elismerésem a Baráti Kör tagjainak, szemmel látható a különbség.
  A legutóbbi látogatás fényképeiből egy kis videó:
  http://youtu.be/Jx0sWue-Jo8

 3. Szép napot!
  Régóta tervezem, hogy szeretnék segíteni az állagmegóvás örökös munkálataiban. Sajnos nem tudtam a márciusi hétvégén ott lenni, az októberi, meg még oly messze van.
  3-5 alpinista barátommal, saját felszereléssel, biztonsággal tudnánk elérni várfal olyan részeit is ahová állványozás nehézkes és drága volna. Segíthetnénk a falakat károsító növényzet eltávolításában, vagy a falak részleges megerősítésében. A munkavégzéshez szükséges szerszámokkal, felszereléssel, tapasztalattal rendelkezünk. Egy rövidke hétvégére tudunk rendelkezésre állni. Akkor lenne célszerű, ha van valamilyen egyéb megmozdulás és így több lelkes önkéntes is tudná segíteni a munkánkat.
  Üdvözlettel: Rákosi Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.