Programok

Szádvárra hívunk, hogy közösen fedezzük fel Magyarország egyik legnagyobb területű várának titkait!
Gyere velünk,  csatlakozz hozzánk! Rád vár Szádvár! Tiéd is a Vár!

VÁRMENTŐ NAPOK

Egyesületünk legfontosabb, immár hagyománnyá vált programja, melyre minden év tavaszán és őszén – általában márciusban és októberben – kerül sor. A tagságon kívül a közös munkában részt vesznek Partnereink, az ország minden területéről, illetve a határ túloldaláról érkező önkéntesek, valamint a hivatalos szervek képviselői.

A kétnapos rendezvényen a visszajárók újra átélhetik mindazokat az élményeket, melyek miatt rendszeresen felkeresik Szögligetet. Ha valaki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy szeretné megismerni a Szádvárért Baráti Kört és segíteni munkánkat, akkor erre itt az alkalom!

A megérkezés izgalma, reggel a várba vezető kaptató legyűrése, vállon a szerszámokkal, a várfalak közt egész nap végzett közös munka, az esti beszélgetések kiszakítanak a hétköznapokból, és módot adnak arra, hogy ilyen formában is hozzájáruljunk kulturális örökségünk, Szádvár megmentéséhez.

Terveink szerint a 2017-es tavaszi, immáron a XXII. Vármentő Napok keretein belül megemlékezünk várjáték keretében Szádvár ostromának 450. évfordulójáról, tisztelegve Patóchy Zsófia és az általa vezetett védősereg hősiessége előtt. 

A Vármentő Napok tervezett időpontja: 2017. március 11-14.
Az Emléknap tervezett időpontja: 2017. március 12.

A rendezvény megvalósult, beszámolóink itt és itt olvashatóak. Mindent dokumentáltunk facebook oldalunkon is!

Várhatóan 2017. októberében, a 21-23-i hétvégén a XXII. Vármentő Napokat rendezzük meg, szeretettel várunk mindenkit, akinek ez alatt a 11 év alatt hosszabb-rövidebb ideig élete fontos része volt a vár.

Újra vár rád Szádvár! Fedezd fel munkád eredményét, gyönyörködj benne!


NYÁRI VÁRMENTŐ HÉT

A 2008 augusztusában megkezdődött előkészítő munkákat követően – szorosan együttműködve régész és építész szakemberekkel – évente folyamatosan sikerült a vár egy- egy különösen veszélyeztetett szakaszát megóvni a további romlástól, egyben az odalátogatók számára láthatóbbá, szemléletesebbé tenni. 2010-ben pedig elkezdődött a mindenki által várt régészeti kutatás, mely – régész irányításával és felügyeletével – az amatőrök számára is lehetővé teszi egy héten keresztül a kutatás, a „kincskeresés” izgalmát, a várra vonatkozó régészeti adatok bővítését. E tevékenység 2015-ben is folytatódott,

A X. Nyári Vármentő Hetet

2017. július 31. – augusztus 5. között

tervezzük megrendezni.

A program rendben és sikeresen lezajlott, beszámoló: X. Vármentő Hét .


KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Az összeurópai kezdeményezés hatására immár hazánkban is évtizedes hagyománnyá vált a minden év szeptemberének harmadik hétvégéjére időzített rendezvénysorozat, melynek célja a kulturális örökséget jelentő épületek megnyitása és megismertetése a nagyközönséggel.

Egyesületünk – megalakulását követően – már 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szádvárhoz ellátogatni kívánókat a túra kiindulópontjának számító Szalamandra-háztól a várig kalauzoljuk, megismertetve őket a tanösvény természeti értékeivel, magával a várral, illetve tevékenységünk főbb területeivel.

Kön

Összeállította: dr. Kovács Lajos